dissabte, 6 de desembre de 2008

Constitució i confiança

Mira quins dos franquistes tant entranyables...30 anys de vida d’un text constitucional no és gaire temps però, parlant d’Espanya, Déu n’hi do.

Aquesta constitució fou fruit d’un pacte entre les restes del franquisme i la monarquia, principalment, amb l’acceptació de les forces polítiques que semblaven rupturistes i que finalment feren un paper de tipus reformista.

El que em sembla més llastimós d’aquests trenta anys és el resultat que es palpa actualment. Resumeixo breument:

1 – A qualsevol demòcrata li fa angúnia plantejar-hi seriosament reformes, perquè té el convenciment que empitjoraria.

Aquest parell també són fervents defensors de la Constituzión2 – L’experiència d’un text constitucional que no ha impedit el tancament de diaris.

3 – La constatació que sense haver de modificar-la s’ha pogut il•legalitzar i prohibir partits polítics.

4 – La defensa “tancada” que en fan i n’han fet, en tot moment, els dos grans partits espanyols, PSOE i PP.

Tot això, que podria ser ampliat amb d’altres aspectes, fa difícil que el ciutadà català i el ciutadà basc puguin sentir-se aquesta constitució com a pròpia. Més aviat la sensació és que la constitució segueix sent la coartada per mantenir la presó de pobles que ha estat i segueix sent l’Estat Espanyol.

divendres, 5 de desembre de 2008

Uf...

El pobre Dràcula -també anomenat Vlad- no sap com controlar l'ira del seu deixeble, PutinDiuen que Putin confia en Obama. Potser seria millor que Obama no confiés gaire en Putin

Segur que tant una cosa com l’altra són simples tòpics i no tenen gaires dosis de veritat, i millor que sigui així.

Obama ja veurem que farà, com enfocarà les qüestions i quines possibilitats reals té de variar determinades estratègies que estan molt més consolidades del que tendim a pensar, en general, els europeus.

De Putin i els seus tenim prous referents com per no fer-nos gaires il•lusions. Seguirà pressionant sempre que ho cregui oportú, continuarà amenaçant a tort i a dret i només farà una certa “bondat” quan vegi que no pot anar més enllà, en resum, quan vegi que troba resistència.

Vladimir Putin, fent el resopó, després d'haver-se cruspit un parell de funcionaris europeusHaurem de seguir confiant en els equilibris, i evidentment seria coherent demanar una vegada més que la Unió Europea pugui i vulgui jugar un rol més definit i que es noti.

Sempre ens queda l’altra opció: Podem anar ampliant el gran museu de la història que és avui l’UE i fer-hi venir més turistes. Igual ens hi acabem especialitzant!

dijous, 4 de desembre de 2008

Al.leluia!

Josep-Lluís: canvia la foto d'en Pau Claris per la teva, i ja seràs Conseller en CapAra ja és oficial: El Sr. Carod-Rovira és Vicepresident del Govern. S’ha publicat el decret al DOG –Diari Oficial de la Generalitat-. No hi ha cap dubte.

No ha pogut ser “Vicepresident de la Generalitat” perquè aquest càrrec no existeix a l’ordenament jurídic de la Institució i per això ha calgut crear-lo.

Una pregunta per a qui en sàpiga més: No podia haver estat nomenat Conseller en Cap?

Pepito Maravillas i Pasqualín celebrant que només queden 30 afiliats d'ERC que encara no han demanat el carnet del PSCPotser tampoc té tanta importància el fet en si mateix. En realitat Carod- Rovira ha arribat el més amunt que podia aspirar, i hi ha arribat. Les conseqüències de tot plegat són més aviat llastimoses, però és evident que l’home ha pogut satisfer el seu ego fins allà on ha pogut.

A partir d’ara, si vol continuar “pujant” ho té difícil per no dir pràcticament impossible. S’hauria d’apuntar directament a la Secta i fer-se amb el poder. I això, francament, és difícil, molt difícil.

Brillant final per al Sr. Carod-Rovira servint als seus padrins “socialistes”! Independència el 2014? Sarcasme en estat pur!

dimecres, 3 de desembre de 2008

Un altre demòcrata!

Mare de Déu lliura'ns d'aquests salvapàtriesAquest nostre món, tan globalitzat, continua donant-nos grans exemples de democràcia. Ep! democràcia d’esquerres, no ens confonguéssim.

Ara ens ha surt aquest “gran demòcrata” líder incombustible de la revolució bolivariana, Hugo Chávez, iniciant la campanya per reformar la constitució que li pot facilitar que ell, “el gran líder”, pugui ser reelegit indefinidament. Si senyor, com ha de ser!

Si resulta que és el millor, l’indispensable, el salvador, per què no ha de ser reelegit per sempre?

Chàvez, bonito, emporta't aquests 'monument': el poble de Catalunya te'l dedica amb amorSi el tema no fos tan absurd i tan conegut, encara li acabaríem fent un monument, encara que pensant-ho bé el millor que es pot fer amb un líder messiànic, si s’hi és a temps, és aparcar-lo abans que pugui seguir fent de “salvador de la pàtria”. Si alguna cosa ens sobra són “salvapàtries” i potser ens falten polítics honestos.

Als humans no ens calen salvadors de cap tipus i menys actuant des del camp de la política.

dimarts, 2 de desembre de 2008

Talment se ne'n foten

Montilla, que no 't'enteres': això era Jaume IA la pàgina 8 de l’AVUI de 2 de desembre es pot llegir en un breu “Del rei Jaume I a l’Euroregió” on es parla d’una reunió a Palma de Mallorca per celebrar els 800 anys del naixement de Jaume I i es remarca “que ho van aprofitar per a la superació dels conflictes entre territoris veïns”... (?)

Mentrestant a Catalunya, tot el poder “socialista” segueix sense haver fet res ni preocupar-se de commemorar aquest vuitè centenari del naixement del monarca. Què pretenen?

Com sempre. Es tracta d’amagar tant com es pugui qualsevol commemoració que recordi que aquí hi ha un país que ve de lluny, de molt lluny i que podria continuar existint per molt anys. Mentre no aconseguim treure’ns la “cangrena” espanyolista que ens domina no podrem caminar lliurament.

dilluns, 1 de desembre de 2008

Serà possible?

Responsable de CDC per a la immigracióTot llegint el diari, l’AVUI de l’1 de desembre, Sant Eloi, a la pàgina 10, m’ha interessat la informació sobre la immigració.

No deixa de ser una sorpresa trobar-hi “vells coneguts” tals com l’Àngel Colom per part de CDC i en Josep Ma Sala per la Secta (PSC/PSOE).

L’activisme d’en Colom en tots els camps on ha intervingut no és pas nou, encerts i fracassos l’han acompanyat en la seva trajectòria. Cal confiar que en aquesta tasca tan necessària sàpiga trobar les col•laboracions i els equips més adequats per aconseguir els objectius que es proposi i que necessita Catalunya.

Carronyaire del PSC per a la immigracióPer part de la Secta fa ben poca gràcia que una persona com Josep Ma Sala, condemnat al seu dia per tripijocs ben poc edificants, sigui l’home responsable d’aquest camp que necessita persones honestes, amb sentit de país (Catalunya) i amb idees clares sobre el què cal fer per integrar als nous vinguts. No volem creure que el seu sentit de la integració segueixi els esquemes de la “Feria de Abril”, però, vés a saber...

Dues actituds

Hi ha clients que no saben que empescar-se per no pagar!Els brutals atemptats a Bombai, que cal condemnar sense cap tipus de dubte, van comportar conseqüències col•laterals que han demostrat algunes coses que convé destacar.

En primer lloc, i amb la mateixa tònica ja prou coneguda, s’ha constatat la inoperància de la UE –Unió Europea- en el cas de la delegació que estava a la ciutat. Ni la UE com a tal, ni França que ostentava la Presidència de torn no han estat a l’alçada. No és res de nou, però Europa i més concretament la UE segueixen donant mostres d’incompetència i de manca de decisió.

Instantània de la Presidenta de la Comunidad de Madrid sortint 'tranquilament' de BombaiLes explicacions de l’eurodiputat Ignasi Guardans són ben clarificadores de la situació. El diputat va tenir el bon sentit de preocupar-se per tota la delegació i no va marxar fins que tothom va tenir solucionada la situació. En segon lloc l’”espantada” de la presidenta de la comunitat de Madrid. La senyora, en un principi, ho va voler presentar com una heroïcitat però al final ha quedat com el que realment va ser: una fugida en tota regla. Allò que al seu país en diuen “¡Sálvese quien pueda!”.

Senzillament, són dues actituds diferents, i ben diferents!