dissabte, 3 de gener de 2009

Ermengol Passola

ConcèntricEdigsaHa mort, després d’una llarga malaltia. Ens ha deixat una d’aquelles persones que creien en el País, que varen practicar allò del “fer país”, que volia dir anar refent el País que primer la guerra civil i després el franquisme van deixar ben exhaust.

Van ser moltes les iniciatives en que prengué part. Cal recordar, per exemple, la creació de les discogràfiques Edigsa i Concèntric, tota la trajectòria de “La cova del drac”, etc.

Fenòmens com la “Nova cançó”, com els “Setze jutges” haguessin estat molt més difícils, o senzillament, potser ni tant sols s’haurien realitzat sense el suport i l’empenta de persones com Ermengol Passola.

La Cova del Drac, una altra iniciativa de l'Ermengol PassolaDeixar-ho tot en mans de les distintes administracions possiblement no és la millor opció per seguir fent país, encara que evidentment cal ser molt i molt exigents amb els qui governen, ho facin des d’on ho facin.

Tampoc ho és deixar-ho únicament en mans de la “societat civil subvencionada”. Cal una societat civil, lliure, sense lligams, amb iniciativa, amb dinamisme, amb idees, amb empenta, amb capacitat de decidir per si mateixa...

divendres, 2 de gener de 2009

Gràcies

És d'agrair l'homenatge retut a SOC, malgrat alguna lleugera imprecisióPer l’article de l’Oriol Junquera, publicat a l’AVUI, de 2 de gener, amb el títol de “Un llarg camí sindical”. Cal fer-hi alguna precisió.

Pel que fa a la CSTC: SOC no va confluir amb altres sindicats sinó que fruit de les converses entre SOC i els Col.lectius de Treballadors pel Sindicat de Catalunya, sindicat proper al PSAN en aquells moments, es va conformar la CSTC -Confederació Sindical dels Treballadors de Catalunya- que entre els anys 1980 i 1983 va ser dirigida per una Comissió Gestora fins a la celebració del congrés a l’any 1.983.

Cal agrair d’entrada a l’historiador el fet que hagi recordat aquests 50 anys del naixement del sindicalisme català publicant l’esmentat article.

Que l’any 1.958, en ple franquisme, una sèrie de treballadors tinguessin clar que calia fer el sindicat dels treballadors de Catalunya és un fet de cabdal importància.

dimecres, 31 de desembre de 2008

Símbol del 2008, i Bon any!

L'any que ve, senyor Mayol, foti aquest tipus d'avet: són d'allò més 'alternatius'L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, reconeix el fracàs dels “avets ecològics”. Diu que “no han estat un èxit”, però això si, qualifica la idea de “ben intencionada” i afirma que “la iniciativa ha costat a les arques municipals 214.000 euros”.

Ara bé, l’alcalde, tot i admetre-ho, no s’ha estat de censurar les crítiques perquè li semblen exagerades certes reaccions, i per justificar-se acaba afirmant que “Barcelona no és l’única ciutat que ha optat per aquesta ornamentació nadalenca”. I què?

Potser caldria recordar-li com de brutes estan certes zones de la ciutat i el fetes malbé que estan moltes voreres, tant del centre de la ciutat com les de molts barris. Entre d’altres...

Recordi's d'en Jaume I. Si, si, aquest de la fotoI finalment recordar-li a l’alcalde de Barcelona i al President de la Generalitat de Catalunya, la vergonya i la incapacitat que han demostrat per no commemorar adequadament els 800 anys del naixement de Jaume I. Sembla que el seu Rei i el seu País són uns altres.

Malgrat que els haurem de seguir aguantant durant el 2009, us desitjo un bon any nou a tothom i que tinguem, entre tots plegats, la força i la fermesa per superar els temps durs que vénen i encarar els canvis que la societat i Catalunya necessiten.

dimarts, 30 de desembre de 2008

Kafkià i manipulador

El fundador de l'empresa AUTEMA, just abans de tenir la pensada de dedicar-se a les autopistesA l’AVUI de 30 de gener, i suposo que la nota surt a tota la premsa, hi ha un comunicat conjunt de l’empresa AUTEMA i del Departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya. Concretament apareix a la pàgina 9 i parla de “Tarifes i peatges”. Conté tres paràgrafs:

En el primer es parla de les noves tarifes i peatges que entraran en vigor l’1-1-2009 a l’autopista Sant Cugat del Vallès-Terrassa-Manresa. No s’especifiquen els nous preus.

En el segon es recorda als usuaris que el juliol de 1.999 es van rebaixar els peatges un 45% els dies feiners i que a més segons els trànsits realitzats durant el mes es podien obtenir deduccions addicionals.

En el tercer es diu que es podran obtenir descomptes del 100% en determinats itineraris.

Finalment es facilita una adreça web i un telèfon d’atenció al client. Deu ser perquè l’usuari es pugui informar dels nous preus.

Sobre les noves tarifes, que són realment el fet important, no hi ha cap informació. En canvi la informació sobre les deduccions s’amplifica al màxim. Curiós, oi?

dilluns, 29 de desembre de 2008

Tristes comparacions

Aquest President Macià també l'assumeix, senyor Montilla?Estem una mica farts, farts de sentir bajanades, algunes d’elles ofensives per aquest país, o més ben dit per als ciutadans d’aquest país, com la darrera del President de la Generalitat, José Montilla, autocomparant-se amb el President Macià. Però, qui caram es creu què és?

La simple vergonya de sentir-li a dir l’esmentada bestiesa posa els pèls de punta a qualsevol. Com si no tingués prou feina a muntar, juntament amb el farsant de torn, la gran enganyifa del finançament.

Que es pot esperar d’un personatge així i de tots els seus acompanyants polítics?

Hagués estat un consol que ERC, el partit que va fundar Francesc Macià, o més ben dit els seus dirigents haguessin tingut la consideració de dir alguna cosa.

Possiblement és demanar massa! La decadència nacional d’ERC sembla que no té aturador.