dilluns, 23 de maig de 2011

Després de les eleccions


Les eleccions municipals d'ahir, 22 de maig, han estat un triomf de CIU. És un fet que s'explica tant per la derrota del PSC/PSOE com d'ERC que paguen les darreres conseqüències d'aquella aposta estratègica que fou el tripartit.

La societat ha fet pagat tant a ERC com als socialistes aquell artefacte que va representar el tripartit. S'ha passat comptes amb els creadors i protagonistes d'aquella l'entabanada mental.

La darrera caiguda del PSC/PSOE significa la fi d'un cicle. Els pensadors socialistes i socialdemòcrates tindran feina a esbrinar els perquès de la derrota i principalment a mirar de posar al dia la seva ideologia que ha envellit molt i molt de pressa. No ho tenen fàcil, però quan abans s'hi posin millor.

La socialdemocràcia sembla que hagi perdut el nord i la sensació és que no sap com trobar els seus referents en temps de crisi. Varen ser un element clau, conjuntament amb la democràcia cristiana de la creació i sosteniment de l'estat del benestar, però això s'ha acabat.

Els cal un nou discurs per afrontar la crisi i per fer arribar un missatge creïble als ciutadans que els resituï dins l'espai central. I no és una qüestió de posar simples pedaços i fer com si res hagués passat. Només una anàlisi seriosa i aprofundida i un replantejament general els pot reconduir vers la centralitat que havien tingut fins ara.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada