dimecres, 5 de gener de 2011

Recomanació

Concretament l'article que publica el diari AVUI, de 5 de gener, a la pàgina 18 a la secció de “Diàleg”, titulat: “Cristians perseguits avui” de Lluís Foix.

Exposa el tema dels assassinats de cristians coptes a Egipte i anteriorment a l'Iraq, que units a altres actes de semblants característiques com la persecució contra els cristians animistes del Sudan, presenten un panorama més aviat ombrívol

És un excel·lent text, ben raonat, sense cap tipus d'exageracions que convindria que tothom el llegís.

Aquest és un tema que ens ha d'interessar i que segons com hi actuem, tant si ho relativitzem, com si ho deixem estar com si res, no estarem fent res més que directament o indirecta donar ales als radicals, siguin d'un costat o de l'altre.
Com en molts d'altres temes ens hi juguem un tema tan seriós com el de la llibertat, en aquest cas la llibertat religiosa. No s'hi val a badar.

Del radicalisme i del fanatisme a l'assassinat només hi ha un pas.

Com diu Lluís Foix al final de l'article: “No sé si hi ha un xoc de civilitzacions”. El que si que existeix és un xoc frontal de religions en els països de majoria musulmana. No haurem reculat, tots plegats, uns quants segles?

dimarts, 4 de gener de 2011

Fins quan?

La notícia és prou coneguda, i avui surt a les portades de la premsa: “El govern diagnostica un excés de despesa sanitària”. Res de nou, és sabut i ben sabut.

Només algunes preguntes: Per què en general els metges no “toquen” als malalts? Abans ho feien i normalment en treien conclusions. Ara sembla que sempre cal anar a l'especialista i sinó s'entra en el terreny de les anàlisis, de les radiografies, dels TAC, de les ressonàncies magnètiques, i vés a saber de quines altres “modernitats” més. L'ús indiscriminat o abusiu de tots aquests mitjans surt a preu d'or. Què es farà?

Per què hi ha tanta gent amb els armaris plens de medicaments? Els acumulen? Els metges recepten per vici? Algunes explicacions racionals deuen haver-hi.

Suposo que hi ha molts altres aspectes que podrien comportar rebaixar les despeses.

Per cert, tota la despesa acumulada de determinades persones d'altres autonomies,
ja l'ha cobrada la Generalitat de Catalunya o s'ha acabat convertint en un altre acte de solidaritat de Catalunya vers...?

És evident que hi ha molt de camp per recórrer, molts elements per racionalitzar, molta despesa que és pot estalviar, però la pregunta és si hi ha voluntat per fer-ho, i si les voluntats de tothom poden acabar amb les inèrcies tant de la sanitat pública com de la privada-concertada, dels laboratoris, de les farmacèutiques, dels clans mèdics, etc.

Es pot, es podria fer molt, però els adversaris són poderosos!

dilluns, 3 de gener de 2011

Què volen?

Aquest darrer atemptat contra els cristians coptes d'Egipte fa molt mala espina
per diverses consideracions que procuraré resumir:

1)Egipte fin ara s'havia salvat d'aquests tipus d'accions.
2)Els cristians coptes representen a Egipte un 10% de la seva població que és de 80 milions de persones, o sia uns 8 milions de persones.
3)La violència es perpetra contra una comunitat religiosa i
es fa en una església.
4)El que té de violència sectària augmenta la gravetat del fet.
5)Diuen que els terroristes vénen de fora d'Egipte. Voleu dir que no hi ha un cert caldo de cultiu en el propi país?
6)S'acusa als “Germans musulmans”, però diria que el govern egipci el que fa es llançar els dards contra l'oposició.
7)Una violència generalitzada d'aquest tipus pot estroncar tot un país.
8)Els creients coptes de l'Iraq ja fa temps que van marxant del país.

Cal protegir els coptes, com cal fer-ho amb els animistes del Sudan, i amb aquells altres perseguits pel simple fet de ser el que són i per creure en unes idees, ja siguin de tipus religiós o de tipus políticosocial.